Invasiva främmande arter
Genom att bekämpa invasiva främmande arter stöder Trafikledsverket den biologiska mångfalden i trafikledsmiljöer.
Av de invasiva främmande arterna har man redan i flera år bekämpat jättelokan på landsvägs- och järnvägsområden. Åtgärder för att bekämpa den rikliga förekomsten av vresros och blomsterlupiner vidtas enligt hanteringsplanen för bekämpning av främmande arter. I trafikledsmiljöer planteras inga främmande växtarter som enligt lagen anses vara skadliga.
Man kan påverka förekomsten av invasiva främmande arter genom slåtter av vägrenarna vid rätt tidpunkt. För att lupinernas frön inte ska sprida sig till nya växtplatser sparas till exempel inte blommande lupiner vid slåtter.
Att rycka upp eller på annat sätt avlägsna invasiva främmande arter, såsom lupin eller vresros, längs trafikleder hör inte till allemansrätten och får inte göras utan tillstånd. Det är till exempel helt förbjudet att gå på motorvägar och motortrafikleder. Det är inte heller tillåtet att gå in på banområden i detta syfte.
Den som planerar att avlägsna invasiva främmande arter kan kontakta Trafikens kundservice, som ger mer information om villkoren för avlägsnande. Gå till webbplatsen för Trafikens kundservice.
Vresros
Sommaren 2019 trädde statsrådets förordning i kraft, som förpliktar markägare att bekämpa invasiva främmande arter såsom vresros och blomsterlupin. En övergångsperiod på tre år fastställdes för förbudet mot att odla vresros. Övergångsperioden löper ut den 1 juni 2022.
Vresrosen hör inte till Finlands arter och är ett hot mot den biologiska mångfalden. Även om vresrosen inte verkar orsaka skada på sin växtplats, kan dess nypon och frön följa med flyttfåglarna eller vattenströmmarna långa sträckor.
Vresros har tidigare planterats ut i betydande mängder till exempel vid landsvägar på grund av att vresrosen tål vägsalt och besvärliga växtförhållanden.